Ø10

Ø10

PÅ BLOGGEN FINDER DU INFORMATIONER OM LEKTIER OG ARRANGEMENTER MV.


Hvis du vil skrive til lærerne, kan du finde et link deres E-mail her- husk at du skal være logget ind på din egen mail for at skrive.

Hvis du derimod vil til Ø10's alm. hjemmeside, så klik her: www.oe10.dk

dansk cbb

Christine - CBBOprettet af Christine Bækholm fre, marts 29, 2019 11:25:14
lektier til mandag d. 1 april- og nej, det er ikke en joke

A) I skal finde eksempler på, hvordan beskrivelser, ordvalg og billedsprog skaber stemning- brug hele digtet

B) læs de to første strofer af gaden. hvilket billede får I af byen? Fin eksempler på besjæling og metafor. hvilke ord er særligt med til at give jer et billede af byen? Sætter digtet jer i en bestemt stemning?

Hilsen CBB

Forskellige former for billedsprog

Sammenligning
Når realplanet sammenlignes med billedplanet. Typisk ved hjælp af bindeordene som eller ligesom, fx jeg er frisk som en fisk.

Metafor
Man taler om en metafor, når billedplan og realplan forbindes uden bindeord. Et ord fra en bestemt sammenhæng bruges i en anden og tilføjer ny betydning: fx iskold ro, hede drømme, nylonvind.

Død metafor
Når et bestemt billedsprog er blevet en del af dagligdagssproget og derfor ikke tilføjer ny betydning til den sammenhæng det indgår i, fx torskedum eller gå op i en spids. I digte kan døde metaforer indgå i nye overraskende sammenhænge, som gør os opmærksomme på, at de rent faktisk er metaforer.

Personificering
Når noget abstrakt fremstilles med menneskelige egenskaber, fx skattefar, eller døden som en gammel mand med le, der kommer for at høste det fuldmodne menneske. Personificering kan gøre abstrakte fænomener mere konkrete og dermed nemmere at forstå.

Besjæling
Når ikke-menneskelige fænomener eller væsener tillægges menneskelige egenskaber: fx byens puls, dybt i koma sover asfalten.